LOGONA mówi NIE: lauretosiarczanowi sodu, lauryloamonowi sodu i betainie kokamidopropylowej.

Stale przeprowadzane testy pozwalają stwierdzić, na ile drażniący lub na ile łagodny jest tenzyd (substancja powierzchniowo-czynna). W certyfikowanych kosmetykach naturalnych i organicznych powinno się stosować wyłącznie łagodne lub bardzo łagodne tenzydy pochodzące z surowców odnawialnych. Jednak zdarza się, że również w certyfikowanych kosmetykach naturalnych i bio zastosowanie znajdują tenzydy z wysoką lub bardzo wysoką zdolnością drażnienia skóry. Bardzo zróżnicowana jakość dopuszczonych do produkcji tenzydów zmusza do nauczenia się odróżniania ich w produktach do kąpieli, pod prysznic i szamponach.


LOGONA rezygnuje ze stosowania wszystkich tenzydów, które nie odpowiadają ostrym kryteriom: naturalności, łagodności i delikatności.
LOGONA rezygnuje także z wszelkich tenzydów, które nie są w stanie ulec biodegradacji.


Żadnego lauretosiarczanu sodu

Tenzyd ten posiada wysoką zdolność drażnienia skóry. Jest stosowany powszechnie w konwencjonalnych szamponach i produktach pod prysznic.
Oznaczenie INCI: Sodium Laureth Sulfate

Żadnego lauryloamonu sodu
Tenzyd ten wprawdzie dopuszczony jest w wytycznych dla kosmetyków naturalnych i organicznych, ale LOGONA go nie stosuje. Laurylosiarczan amonu należy bowiem do grupy tenzydów z wysokim potencjałem drażniącym.
Oznaczenie INCI: Ammonium Lauryl Sulfate

Żadnej betainy kokamidopropylowej
Tenzyd ten jest wprawdzie dopuszczony przez kilka dyrektyw dla kosmetyków naturalnych i bio, ale zawiera częściowo surowce ropopochodne. A LOGONA konsekwentnie odrzuca surowce ropopochodne.
Oznaczenie INCI: Cocamidopropyl Betaine




Opracowanie: K&A Natur-Cosmetic

Źródło: LOGOCOS Naturkosmetik AG

Kopiowanie, przetwarzanie lub powielanie treści w całości lub w części
bez zgody K&A Natur-Cosmetic stanowi naruszenie praw autorskich.